Tridonic Corridor Functie

DatasheetsDownload Nederlandstalige productinformatie
 
Alle dimbare EVSA’s, Halogeentrafo’s en one4all LED drivers van Tridonic hebben standaard een ingebouwde Corridor Functie. Deze functie regelt verlichting automatisch terug naar een laag niveau, wanneer er geen personen in een ruimte aanwezig zijn. Zodra er personen gedetecteerd worden, gaat de verlichting weer op (vooraf ingeprogrammeerde) maximale sterkte branden. Voor de personendetectie kan een eenvoudige schakelende bewegingssensor worden gebruikt, die op de dim-ingang van het EVSA of de Halogeentrafo wordt aangesloten.

Energiebesparing
Door het dimmen van de verlichting wanneer er niemand aanwezig is, wordt een aanzienlijke hoeveelheid energie bespaard. Doordat de Corridor Functie de verlichting laat branden op plekken waar mensen aanwezig zijn, wordt de ruimte bovendien veiliger en toegankelijker.

Figuur-1

Toepassing
Het gebruik van de Corridor functie is uitermate geschikt voor gebruik in projecten in de publieke sector. Denk hierbij aan hallen en gangen van ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en hotels. Maar ook in opslagruimtes, voetgangerstunnels, parkeergarages en bus/treinstations komt de Corridor Functie uitstekend tot zijn recht.

Figuur-2

Regeling
Het regelverloop van de Corridor Functie is te zien in figuur 1. Wanneer een persoon de ruimte betreedt (A), wordt het lichtniveau geregeld naar 100%. Wanneer de persoon de ruimte verlaat, is een eventuele uitschakelvertraging van de sensor nog actief (zie het groene vlak). Daarna regelt de Corridor Functie het verlichtingsniveau terug naar 10% (B). Eventueel kan de verlichting worden uitgeschakeld op punt C (hiervoor is een extra jumper nodig).

Aansluiting
Zie figuur 2. Op het EVSA worden de Fase(L), de Nul(N) en Aarde(PE) aangesloten. Een dimbaar EVSA heeft daarnaast twee digitale dim-ingangen: D1 en D2. Aansluiting D1 wordt doorverbonden met de Nul. Aansluiting D2 wordt aangesloten op de schakeluitgang van de beweginssensor. De schakeluitgang krijgt zijn voeding van de Fase. Er kunnen meerdere sensoren parallel worden geschakeld, zodat de verlichting ook vanuit een andere positie geactiveerd kan worden.

Activering/Deactivering
De Corridor Functie activeert zichzelf wanneer de bewegingssensor minimaal 5 minuten ingeschakeld blijft. Wanneer de Corridor Functie is ingeschakeld, worden de signalen op de dim-ingang (D1) geïnterpreteerd als afkomstig van een bewegingssensor. De Corridor Functie kan gedeactiveerd worden door op de dim-ingang (D1) binnen 3 seconden 5 korte impulsen te geven.

figuur-3

Programmering
De EVSA’s van Tridonic staan bij aflevering ingesteld op profiel 1: 100% lichtsterkte bij aanwezigheid van personen, 10% lichtsterkte bij afwezigheid van personen. De fade-off tijd bij het afschakelen bedraagt standaard 32 seconden. De EVSA’s schakelen niet automatisch uit, hiervoor is een jumper nodig. De jumper activeert profiel 2, waarbij de verlichting na 1 minuut afwezigheid van personen volledig wordt uitgeschakeld.

Voor EVSA’s van het type Basic en ECO zijn de bovenstaande waarden niet te wijzigen, omdat deze typen niet programmeerbaar zijn. De EVSA’s van het type EXCEL One4all en de Halogeentrafo’s zijn wel programmeerbaar. Van deze type’s kunnen de parameters (lichtsterktes en fade-off tijd) wel worden aangepast, met behulp van een programmeermodule en configuratiesoftware.

Voorbeeld 

figuur-4figuur-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let opLET OP: Dimbare apparatuur van Tridonic (Basic, ECO en EXCEL One4all producten) is uitsluitend digitaal aan te sturen. De ECO producten werken volgens DSI-sturing, EXCEL One4all producten met DSI en DALI. Voor DSI en DALI is er in het assortiment van Tridonic een groot aanbod van regelmodulen. Het is daarnaast mogelijk om met SwitchDim te werken; met een pulsdrukker kan eenvoudig een dim en aan/uit schakelactie worden opgewekt.
 

DatasheetsDownload Nederlandstalige productinformatie