Wat is het verschil tussen 1-10V en DSI Sturing?

Het dimmen van verlichting met 0-10V analoge technologie werkt zeer eenvoudig. Doordat het DC voltage via de dimmer afgesteld kan worden tussen 0V en 10V, kan de verlichting van 0% tot 100% geregeld worden. Per dimmer en lamp is er echter een aparte draad nodig, daarom zouden bij een systeemoplossing honderden draden gebruikt moeten worden. Bovendien kan het systeem verstoord worden door de aanwezigheid van AC kabels, waardoor de verlichting kan gaan flikkeren.
 
Een modernere manier om verlichting te dimmen is via het Tridonic DSI systeem. DSI is een niet-geadresseerde digitale besturing, en zorgt voor het dimmen van de verlichting. De onderwaarde is afhankelijk van het type lichtbron 1%, 3% of 10%. Het DSI systeem werkt via een ongeadresseerd digitaal signaal dat via computersoftware verstuurd wordt naar het voorschakelapparaat. Het hele systeem wordt met dit signaal bediend, waardoor verlichting altijd hetzelfde dimniveau heeft. Het DSI signaal is vrijwel ongevoelig voor storingen en dus zeer betrouwbaar. Via DSI kan de lichtbron bovendien op verschillende effecten geregeld worden.
 
DSI is vrij eenvoudig te installeren. Naast fase, nul en aarde worden er twee kabels op het circuit aangesloten. Deze kabels hebben geen polen, wat de installatie eenvoudiger en sneller maakt. De verlichting wordt aan- en uitgeschakeld via een digitaal commando, dit is mogelijk doordat de armaturen ook bij uitschakeling spanning krijgen; DSI ‘dimt’ zich als het ware uit.
 
De belangrijkste verschillen op een rij:

  • Via DSI kan in een keer een heel systeem worden bediend
  • Eventuele defecten zijn met DSI eenvoudiger te achterhalen
  • DSI heeft geen schakelaar voor netspanning nodig
  • DSI is vrijwel ongevoelig voor storingen